Tunteiden TIVOLI- vielä ehdit mukaan!


 
Kuva: Juha Harju ja Sam Sihvonen
Tunteet, niin tärkeitä elämässä selviytymiseen, mutta toisinaan niin vaikeasti hallittavissa. Päivittäin kohtaamme tilanteita, joissa erilaiset tunteet nousevat pintaan. Aikuisena tunteidensäätely ja itsehillintä auttaa meitä pääsemään maltillisesti (toisinaan) yli tilanteissa, joissa tunteet kuumenevat, koska ymmärrämme tunteiden  syitä ja seuraamuksia. Pieni lapsi tarvitsee kuitenkin aikuisen ohjausta ja tukea tunteidensa ymmärtämiseen ja hallintaan. 

"Jos mä en saa niin heitän sut roskikseen..." 
"Mutt kun mä haluan..." 
"Miksen mä saa..." 
"Mä en jaksa enää..." 
"Jos en mä saa sitä nyt niin sit mä suutun ja mä en enää ikinä..."
"Äiti me ei olla halattu vielä tänään kunnolla"
-Jossu 4v
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Tunnetaidoista ja tunnetaitokasvatuksesta puhutaan paljon. Itse kohtaan päivittäin niin työelämässä kuin omassa perhe-elämässäni (muutamia tyttäreni lausahduksia lainattuna yllä) pienen lapsen selviytymistä tunteidensa kanssa. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja pienen lapsen (kuin aikuisenkin) tulee saada tuntea kaikkea ilon, surun ja vihankin väliltä. Musikaalin käsikirjoittanut ja ohjannut Kimmo Virtanen toteaakin, että  "Me kaikki saamme tunteet syntymälahjana, mutta ilman käyttöohjeita."Ja näinhän se on. Tunteiden kanssa elämistä ja toimimista opetellaan syntymästä saakka ja harjoittelu jatkuu koko elämämme ajan. Tunnetaito on taito tuntea. Omien tunteiden hahmottaminen saattaa olla joskus vaikeaa ja jos omia tunteita ei pysty näkemään, on hankalaa ymmärtää toistenkin tunteita.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Linnateatteri tarjoaa tänä syksynä ohjelmistossaan TIVOLI-musikaalin, jossa 5-vuotias Sofia kuljettaa katsojan pienen tytön maailmaan suurien tunteiden äärelle. Mitä saa tuntea ja mitä ei? Siitä päättää perheen kontrollifriikki äiti, jonka mukaan kovassa maailmassa eivät tunteilevat pehmot pärjää. Näytelmän alkumetreillä Sofia toivoo tunnekuohuissaan taikurin taikovan vanhempansa toiselle puolelle tivolia ja tästä alkaakin "opintomatka" pienen tytön omiin tunteisiin. Matkaoppaana ja tunteiden tulkkina toimii Sofian rakas unikaveri pehmohirvi Möttönen, joka ihastuttaa katsojaa Turun murteellaan.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Saimme tyttäreni kanssa jokin aika sitten upean mahdollisuuden osallistua Tivolin ennakkonäytökseen muiden bloggaajien kanssa. Tilaisuuden alkuun saimme kuulla Kimmo Virtasen ajatuksia näytelmän synnystä ja tämän jälkeen pääsimme nauttimaan itse teatteriesityksestä. Seurasin jännittynein katsein pienen tyttäreni ilmeitä hänen eläytyessään esityksen mukana. Välillä naurettiin, välillä pienet silmät kostuivat menetyksen tunteesta ja lopuksi kiivettiin äidin syliin hakeaan turvaa. 


Lavasteet ja puvustus olivat yksinkertaisuudessaan upeasti tehtyjä ja tivolin tunnelma tempaisi mukaansa niin pienen kuin suuremmankin katsojan. Kotimatkalla pohdiskeltiin paljon paukkuvia ilmapalloja ja niiden tarkoitusta. Tivolin pelle taisi olla hieman liian pelottava meidän 4-vuotiaan mieleen. Tivoli-musikaalia suositellaan neljästä ikävuodesta ylöspäin, mutta itse suosittelen esitystä hieman vanhemmille lapsille katsottavaksi. 

Tivoli-musikaalia esitetään Linnateatterissa 26.11 saakka, joten vielä ehtii mukaan tunteiden tivoliin. Tämä koko perheen elämys vain 10€ henkilöltä, Suosittelen!

Teatterielämyksemme ja liput on saatu yhteistyössä Turun Kaunpunginteatterin kanssa. 
 


 

Ei kommentteja